Marhuľa Harogem podpník myrobalán, voľnok.
Kód: 2361
Podrobný popis
Konzumná zrelosť: 10 dní po VP (VEĽKOPAVLOVICKÁ odroda) (23. 7. - 7. 8.)
Úroda: 10 dní po VP (23. 7. - 7. 8.)
Tvar plodu: stredne veľký vajcovitý
Farba plodu: tmavo oranžová, väčšina plodu prekrytá purpurovo sfarbeným líčkom
Dužina: tmavo oranžová, tuhej konzistencie, málo šťavnatá, sladká
Marhuľa Harogem je neskorá odroda marhúľ, ktorá bola vyšľachtená v Kanade krížením odrôd Rouge du Roussillon a NJA2. Plody tejto odrody sú stredne veľké, majú vajcovitý tvar a hrboľatý povrch. Dužina je tmavo oranžová, stredne hrubej konzistencie a málo až stredne šťavnatá, no s navinule sladkou chuťou. Kôstka sa od plodu veľmi dobre odlučuje. Harogem má skorú, veľkú a pravidelnú plodnosť a dozrieva približne 10 dní po odrode Velkopavlovická. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči mrazíkom a atraktívnymi sfarbenými plodmi. Na pestovanie tejto odrody je nutná výživná a dobre zásobená pôda s dostatkom vlhkosti a je tiež potrebná prebierka.
Marhule sú fascinujúce z hľadiska ich sezónnosti, lákavého vzhľadu a zdravotných výhod, ktoré ponúkajú. Plody marhule sú bohatým zdrojom mnohých dôležitých látok, ako napríklad 15-25% cukru, beta-karoténu, niektorých vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka, vápnika, mangánu a meďe. Sušené marhule sú významným zdrojom proteínov a železa. Konzumácia plodov marhule sa odporúča pri chronickom zápale sliznice hltana, zápale prínosových dutín a pri ekzémoch. Marhule sa tiež odporúčajú pri malátnosti, depresii, nervozite a zníženej chuti do jedla, vďaka vysokému obsahu stopových prvkov. Okrem toho pomáhajú aj zraku a majú antiseptické účinky.
Dodatočné parametre
Kategória: | Neskoré marhule |
---|---|
Hmotnosť: | 2 kg |
Botanický názov: | Prunus armeniaca ´Harogem´ |
Podpník: | Myrobalán |
Kontajner: | voľnokorenný |
Položka bola vypredaná… |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.