Marhuľa Bhart, podpník myrobalán, voľnok.
Kód: 2349
Podrobný popis
Konzumná zrelosť: 8 - 10 dní pred VP (VEĽKOPAVLOVICKÁ odroda) (8. - 23. júla)
Úroda: 8 - 10 dní pred VP (8. - 23. júla)
Tvar plodu: malý až stredný vajcovitý
Farba plodu: oranžová, zo slnečnej strany prekrytá výrazným červeným líčkom
Dužina: tmavo oranžová, tuhá, stredne šťavnatá
Použitie: priamy konzum, konzervácia
Marhuľa Bhart predstavuje jednu zo skorších odrôd marhúľ vyšľachtených v USA. Jej plodnosť je stredne skorá, stredne veľká až veľká a pravidelná. Plody marhule, taktiež známe ako Orange Red, majú vajcovitý tvar a hrboľatý povrch. Ich základná farba je oranžová, no na oslnenej strane sa objavuje výrazné červené líčko. Dužina plodu je oranžová, tuhá a stredne šťavnatá, s jemným sladkým nádychom. Odroda Bhart dozrieva 8 až 10 dní pred Velkopavlovickou odrodou, teda medzi 8. a 23. júlom. Jej odolnosť voči jarným mrazíkom je vysoká, či už v dreve alebo v kvete, a preto ju je možné pestovať aj v okrajových oblastiach.
Marhule sú fascinujúce z hľadiska ich sezónnosti, lákavého vzhľadu a zdravotných výhod, ktoré ponúkajú. Plody marhule sú bohatým zdrojom mnohých dôležitých látok, ako napríklad 15-25% cukru, beta-karoténu, niektorých vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka, vápnika, mangánu a meďe. Sušené marhule sú významným zdrojom proteínov a železa. Konzumácia plodov marhule sa odporúča pri chronickom zápale sliznice hltana, zápale prínosových dutín a pri ekzémoch. Marhule sa tiež odporúčajú pri malátnosti, depresii, nervozite a zníženej chuti do jedla, vďaka vysokému obsahu stopových prvkov. Okrem toho pomáhajú aj zraku a majú antiseptické účinky.
Dodatočné parametre
Kategória: | Skoré marhule |
---|---|
Hmotnosť: | 2 kg |
Botanický názov: | Prunus armeniaca ´Bhart´ |
Podpník: | Myrobalán |
Kontajner: | Voľnokorenný |
Položka bola vypredaná… |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.