Marhuľa Bergeron, podpník myrobalán, voľnok.
Kód: 2346
Podrobný popis
Konzumná zrelosť: 5 - 8 dní po VP (VEĽKOPAVLOVICKÁ odroda) (23.7. - 7. 8.)
Zber: 5 - 8 dní po VP (23.7. - 7. 8.)
Tvar plodu: stredný až väčší guľovito oválny
Farba plodu: oranžovo žltá so svetlo červeným bodkovaným líčkom
Dužina: sýto oranžová, pevná, rozplývavá
Použitie: konzervácia
Rast: stredne bujný, korunu vytvára vzpriamenú neskôr rozloženú
Marhuľa Bergeron je druh marhule s pôvodom vo Francúzsku, ktorý sa vyznačuje stredne až veľkými plodmi, ktoré majú oranžovo-žltú farbu so svetlo červeným bodkovaným líčkom. Dužina týchto plodov je sýto oranžová, pevná a má rozplývavú konzistenciu. Odroda dozrieva o 5 až 8 dní neskôr ako Velkopavlovická, teda od 23. júla do 7. augusta. Táto odroda marhule má nízku až strednú odolnosť proti napadnutiu moniliózou, no na druhej strane je veľmi odolná proti mrazom v dreve i v púčikoch v čase kvitnutia. Bergeron je neskoro dozrievajúcou odrodou, ktorá má vynikajúcu konzervárenskú hodnotu plodov. Odporúča sa najmä pre typické marhuľové oblasti.
Marhule sú fascinujúce z hľadiska ich sezónnosti, lákavého vzhľadu a zdravotných výhod, ktoré ponúkajú. Plody marhule sú bohatým zdrojom mnohých dôležitých látok, ako napríklad 15-25% cukru, beta-karoténu, niektorých vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka, vápnika, mangánu a mede. Sušené marhule sú významným zdrojom proteínov a železa. Konzumácia plodov marhule sa odporúča pri chronickom zápale sliznice hltana, zápale prínosových dutín a pri ekzémoch. Marhule sa tiež odporúčajú pri malátnosti, depresii, nervozite a zníženej chuti do jedla, vďaka vysokému obsahu stopových prvkov. Okrem toho pomáhajú aj zraku a majú antiseptické účinky.
Dodatočné parametre
Kategória: | Neskoré marhule |
---|---|
Hmotnosť: | 2 kg |
Botanický názov: | Prunus armeniaca ´Bergeron´ |
Podpník: | Myrobalán |
Kontajner: | Voľnokorenný |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.