Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Kód: 2220
Neohodnotené
15 € / ks
Skladom

Mrazuvzdorný figovník s lahodnými žltohnedými plodmi.

Detailné informácie

Podrobný popis

Figovník Peretta je obľúbená odroda figovníka, ktorá vyniká nielen svojou atraktívnou podobou, ale aj chutnými plodmi. Tento krík alebo menší strom dorastá do výšky 3 až 5 metrov a šírky 2 až 3 metrov, čím sa stáva skvelým doplnkom do záhrad, na terasy alebo balkóny. Listy sú lesklé, tmavozelené a hlboko vykrajované, čo rastline dodáva exotický vzhľad. Plodí na jednoročných výhonkoch, ktoré vyrastú na jar. Je možné zbierať každý rok, aj keď prídu jarné mrazíky alebo bude tuhá zima. To predstavuje značnú výhodu oproti iným odrodám, ktoré plodia na minuloročných výhonkoch.

Vlastnosti rastliny

Figovník Peretta

Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Strom/krík:

Krík alebo menší strom.
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Farba listov:

Tmavozelená
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Konzumná zrelosť:

Október
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Zber:

Koniec septembra až polovica októbra
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Výška rastliny v dospelosti:

3 až 5 m
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Šírka rastliny v dospelosti:

2 až 3 m
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Vzdialenosť medzi rastlinami pri výsadbe:

2 až 3 m
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Rýchlosť rastu:

Stredná
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Stálozelená/opadavá:

Opadavá
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Mrazuvzdornosť:

-20 °C
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Využitie:

Ideálna pre pestovanie v záhradách, na terasách alebo balkónoch, možné pestovanie v kvetináčoch.
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Plody

Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Tvar plodu:

Veľký cibuľovitý
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Farba plodu:

Žltohnedá
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Dužina:

Sladká, tmavá

Aké využitie majú plody figovníka 'Peretta' v kuchyni?

Čerstvá konzumácia: Môžu sa jesť ako sladká a zdravá pochúťka.

Sušenie: Sušené figy sú skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov, vhodné na snacky alebo ako prísada do müsli a pečenia.

Džemy a marmelády: Plody sa dajú variť na džemy a marmelády, ktoré sú výborné na raňajky alebo ako príloha k syrom.

Prísada do šalátov: Čerstvé figy dodávajú šalátom sladkosť a exotický nádych.

Použitie v dezertoch: Môžu byť použité v koláčoch, tvarohových dezertoch, tortách alebo ako topping na zmrzlinu.

Kombinácia so syrmi: Figy sa skvele hodia k rôznym druhom syrov.

Príloha k mäsu: Vhodné ako sladká príloha k mäsovým pokrmom, ako sú napríklad pečená kačica alebo bravčové mäso.

Typy k starostlivosti

Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Strihanie:

Jar
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Hnojenie:

Jar
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Stanovisko:

Slnečné
Figovník PERETTA 50-70 cm, kont. 2 l

Nároky na pôdu:

Vyžaduje dobre priepustnú, ľahkú, humóznu pôdu

Pestovanie

Figovník Peretta je opadavý krík alebo strom, odolný voči mrazu. Preferuje slnečné polohy a dobre priepustnú záhradnú pôdu. V prvých troch rokoch (pokiaľ drevo dozreje), je vhodné rastlinu pestovať v kvetináči a na zimu ju presunúť na bezmrazové miesto. Do 5-10 litrového kontajnera naplňte záhradnícky substrát. Keď listy opadnú, presaďte rastlinu do väčšej nádoby o veľkosti 15-30 litrov. Rýchly nárast a plodenie sa dostavia zvyčajne po dvoch rokoch. Keď kmeň dosiahne priemer 6-7 cm, je možné ju presadiť von a nechať ju na záhrade po celý rok. Plody figovníka sa objavia bez kvitnutia a zbierať ich môžeme od konca septembra do polovice októbra. Sú žltohnedé a sladké, obsahujú rozpustnú vlákninu, sacharidy, flavonoidy, polyfenoly, fytonutrienty, draslík, horčík, vápnik, karotenoidy, vitamíny radu B a vitamín K. Plody môžeme konzumovať čerstvé samostatne, pridať ich do ovocných šalátov alebo sušiť a pridávať do müsli zmesí a ovsených vločiek.

Dodatočné parametre

Kategória: Figovník
Hmotnosť: 2 kg
Botanický názov: Ficus carica ´Peretta´

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: